asops

Jak to vypadá s novými koncertními sály v Ostravě, v Brně a v Praze

Posluchači zvyklí na kvalitní hudbu interpretovanou na špičkové profesionální úrovni si zaslouží, aby si ji mohli vychutnat v odpovídajícím prostředí. Některé starší budovy už nedokážou splnit náročné požadavky na akustiku, pohodlí pro diváky a zázemí pro hudebníky. Proto není náhoda, že na nové sály čekají hned tři velká města.

V Ostravě je stavba v první fázi, provádějí se zemní práce a přípravy, vlastní stavba přístavby koncertního sálu a rekonstrukce domu kultury by měla být zahájena ve druhém kvartálu a na dokončení si počkáme do roku 2026. Celý projekt se těší mimořádné pozornosti díky unikátnímu architektonickému řešení, použití nejmodernějších technologií i osobitému stylu. Koncertní sál od renomovaného amerického architekta Stevena Holla bude novou ostravskou dominantou a již nyní patří mezi nejočekávanější stavby světa.

    Také v Brně už se staví a předpokládaný termín dokončení je v roce 2025. Ambicí brěnského týmu je vytvořit koncertní sál, kde z každého místa uslyšíte krystalicky čistý zvuk symfonického orchestru a nabídnout 1200 posluchačům zážitek srovnatelný jen se zahraničními koncertními sály. Architekti Hrůša & spol., z Ateliéru Brno nechali v měřítku jedna ku desíti vyrobit akustický model Janáčkova kulturního centra, aby v něm špičkoví odborníci na akustiku mohli provést tři měsíce trvající měření. 

Také stavba Vltavské filharmonie, jak se jmenuje nový koncertní sál v Praze zaznamenala v loňském roce významný milník a posunula se do další fáze příprav. V mezinárodní architektonické soutěži o podobu Vltavské filharmonie zvítězilo dánské studio Bjarke Ingels Group (BIG), se kterým hl. m. Praha podepsalo smlouvu o dílo, jež zahrnuje vytvoření Architektonické studie, projektové dokumentace, výkon inženýrské činnosti, autorského dozoru a veškeré další související činnosti. Ambiciózní projekt má přilákat nejen fanoušky klasické hudby, ale i širokou veřejnost a počítá s vybudováním tři sálů. Stupňovitá střecha Vltavské filharmonie umožní kolemjdoucím vychutnat si unikátní panoramatický pohled na Prahu bez toho, aby museli vstoupit do budovy. Stavba by měla být dokončena v roce 2032.